In gesprek met Merel Feenstra-Verschure, Assistant Professor organisatiepsychologie aan TIAS School for Business and Society, over arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Is werkgeluk voor iedereen weggelegd? Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf werknemers die ontevreden is over zijn of haar baan, niet in staat is op eigen initiatief van functie te veranderen. Hierdoor blijven deze werknemers te lang hangen in een rol die niet meer bij hen past. Voor projectteams heeft dit verstrekkende gevolgen: de motivatie en betrokkenheid van deze werknemers neemt af, wat een directe invloed heeft op de teamdynamiek en projectresultaten. Wat kun je als leidinggevende en werkgever doen om vastzittende werknemers te helpen en daarmee de prestaties van je projectteam te verbeteren? Welke stappen kan de werknemer zelf ondernemen?
Over deze vragen, en meer, gaan wij in deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast in gesprek met Merel Feenstra-Verschure. Merel is Assistant Professor organisatiepsychologie aan TIAS School for Business and Society. Daarnaast bekleedt zij diverse adviesrollen binnen het bedrijfsleven en bij overheidsinstanties. In 2022 promoveerde in 2022 aan Tilburg University op het fenomeen waarbij mensen ‘opgesloten zitten in hun baan’ oftewel ‘locked at the job’ genoemd: “een staat waarin het individu ontevredenheid ervaart over de huidige baan alsmede de perceptie heeft dat er beperkte baankansen zijn om de huidige situatie te verlaten.”
Merel Feenstra-Verschure: “Vastzitten in een baan is een complex fenomeen met twee dimensies. Enerzijds voelt een werknemer zich ontevreden over de huidige functie, terwijl er tegelijkertijd een overtuiging heerst dat er geen alternatieven beschikbaar zijn. Deze combinatie zorgt ervoor dat werknemers vastlopen in hun carrière. Door beter management te bevorderen, kunnen we een organisatiecultuur creëren waarin werknemers niet vastlopen, maar zich juist gezien en gesteund voelen in hun professionele groei.”
Tijdig signaleren en effectief aanpakken
Merel legt uit dat wanneer een teamlid zich opgesloten voelt in zijn of haar functie, dit kan leiden tot een daling in productiviteit en kwaliteit van het werk. Deadlines kunnen in gevaar komen, en de innovatiekracht van het team wordt beperkt doordat de benodigde energie en creativiteit ontbreken. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op het individu maar ook op de teamprestaties en projectdoelen.
Merel Feenstra-Verschure: “Wat ik vaak zie, is dat er té veel mensen zijn die te lang in een organisatie of rol blijven zitten waar ze eigenlijk niet gelukkig zijn. Dit leidt ertoe dat ze niet optimaal kunnen bijdragen aan hun rol binnen het team of organisatie. De onvrede zorgt vaak voor negatief gedrag, wat vervolgens de energie en motivatie in het team ondermijnt.
Deze medewerkers vinden vaak geen aansluiting meer bij de missie en visie van het team of organisatie, en dit komt tot uiting in hun houding en gedrag. Medewerkers die zijn vastgelopen zijn vaak minder in staat met nieuwe oplossingen of perspectieven te komen, wat de prestaties en ontwikkeling van het collectief belemmert. Het is essentieel dat we deze dynamiek tijdig signaleren en effectief aanpakken, zodat zowel de medewerker als het team en de gehele organisatie kunnen floreren.”
Op de vraag wat werkgevers en leidinggevenden kunnen doen om teamleden hierbij te helpen antwoordt Merel: “Als leidinggevende ligt een belangrijke verantwoordelijkheid in het voorkomen dat medewerkers vastlopen of langdurig uitvallen. Het feit dat iemand uiteindelijk thuis komt te zitten heeft vaak een lange voorgeschiedenis. Dit vraagt om een proactieve aanpak en goed ingerichte processen binnen de organisatie die helpen om de ontwikkeling van medewerkers nauwgezet te volgen en stagnatie tijdig te signaleren. Cruciale elementen hierbij zijn: Goed leiderschap tonen, duurzame inzetbaarheid bevorderen, arbeidsmobiliteit stimuleren.”
Benieuwd naar hoe deze tips (en meer) neerslaan in de dagelijkse praktijk van projecten? Luister naar de volledige aflevering. Kijk ook op Merel’s website The People Society (thepeoplesociety.nl).
Luister naar de volledige podcastaflevering
Luister naar de volledige podcastaflevering via je je favoriete podcaststreamingsdienst o.a. Spotify, Apple Podcast, Podimo, Youtube of via onze website – zie de link hieronder (evt. via externe link).
Link naar podcastafleveringen >>
Boek Gratis Een Expert Opinion Sessie en bespreek uw projectvragen
Instituut voor Samenwerking speelt een actieve rol in het ondersteunen en faciliteren van projectpartners uit verschillende sectoren rondom de bovengenoemde vraagstukken. Met Expert Opinions bieden we projectexperts een vraagbaak waar ze 1-op-1 in gesprek kunnen gaan met andere projectexperts uit onze community. Dit stelt hen in staat snel antwoorden en inzichten te krijgen op allerhande vragen over samenwerking. Onze community bestaat uit een diverse groep professionals met uitgebreide ervaring en expertise op terreinen als: marktconsultatie en participatie, teamsamenstelling, de goede projectstart, contracteren (op partnerschap), conflicthantering, projectmonitoring incl. bijsturing/evaluatie.
Door gebruik te maken van Expert Opinion kunnen projectexperts hun voordeel halen uit deze rijke bron van kennis en inzichten, waardoor ze hun projecten effectiever kunnen ontwerpen, realiseren en exploiteren.
Wil je gebruikmaken van onze vraagbaak Expert Opinion en direct in contact komen met experts uit onze community? Neem voor meer informatie contact op via secretariaat@samenwerk.ing of klik op deze link voor informatieaanvraag >>