Via een tweefasen-achtige aanbesteding een andere sfeer en betere/eerlijker deal voor opdrachtgever en opdrachtnemer: praktijkcase!
Er wordt veel gepraat over twee-fasen aanbestedingen. Nog beter dan die -veelal theorie en beelden- is het om te kijken naar een praktijkcase. Met de betrokkenen van het project Stadsdijken doen we uit de doeken hoe partijen elkaar hier hebben gevonden. Daar waar ’normale aanbestedingen’ niet zelden uitmonden in een soort prijzenslag met veel risico’s naar de opdrachtnemer waarbij de opdrachtgever uiteindelijk toch vaak mede moet opdraaien voor schade daardoor, heeft men elkaar hier uitstekend gevonden en zijn situaties van schijnzekerheden voorkomen.
Het project van het Waterschap Drents Overijsselse Delta is daarbij best complex. Het behelst 7,5 kilometer dijk dwars door een bedrijven terrein, woonwijk en een Natura 2000 gebied met een omvang van ca. 125 miljoen euro. Cobouw omschreef de aanbesteding als: “ Een soort tweetraps-raket met een mix van Best Value Procurement, alliantie en bouwteam volgens de spelregels van de UAV-gc”. Dat klinkt ingewikkeld maar betrokkenen gaan u in heldere taal uit de doeken doen hoe zij zijn gevaren. Er was een soepel aanbestedingsproces met voldoende belangstelling (en Ploegam met Dura Vermeer als winnaars) maar hoe ging dit in de praktijk? waar liep men tegenaan en wat viel/valt (achteraf) mee of juist toch tegen? Hoe heeft men de samenwerking optimaal gekregen, hoe dealt men met dynamiek, etc?
Wij organiseren bovenstaande in de vorm van een opleiding/intervisie. Wij doen dit bewust in een vrij kleine setting opdat er sprake van maximale interactie is. Zeer aanbevolen voor professionals die zelf te maken hebben/krijgen met complexere opgaven. Er bestaat eveneens de mogelijkheid om uw eigen case in te brengen en aanvlieg daarvan e.d. met de experts te bespreken. Zeer warm aanbevolen. Voor programma zie hier.
PS: Let op, maximaal 12 deelnemers.