Het is inmiddels wel duidelijk dat de ‘PAS-uitspraken’ van de Raad van State van 29 mei 2019 verstrekkende gevolgen hebben voor de praktijk: tal van (woning-)bouwprojecten liggen (tijdelijk) stil, evenals bijvoorbeeld de aanleg/verbreding van wegen en bedrijventerreinen. Omdat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet meer mag worden gebruikt als basis voor toestemming van activiteiten waarbij stikstof vrijkomt, zijn de ontwikkelingen rondom stikstofdepositie onder een vergrootglas komen te liggen.
De ontwikkelingen gaan zo snel dat, op het moment dat deze uitnodiging wordt geschreven, er alweer nieuwe informatie beschikbaar is. Sinds 16 september 2019 is bijvoorbeeld de nieuwe versie van de Aerius Calculator beschikbaar waarmee de uitstoot en neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden kan worden berekend. Daarnaast heeft de Minister een adviescollege Stikstofproblematiek ingesteld, onder leiding van Johan Remkes. Dit adviescollege brengt op korte termijn (uiterlijk week 39) een advies uit over de wijze waarop (alsnog) toestemming kan worden verleend. Voor de langere termijn werkt het adviescollege aan een nieuwe aanpak voor de stikstofproblematiek. Het is echter nu al duidelijk dat het oplossen van dit probleem fundamentele keuzes vergt.
Tijdens ons Speedcollege praten wij u graag bij over de meest recente ontwikkelingen rondom stikstofdepositie. Samen met onze gastsprekers, Eva Haverkorn en Corianne Verberne van BRO-adviseurs, gaan wij hierbij vooral in op de praktische oplossingen en mogelijkheden om (uw) plannen en projecten doorgang te laten vinden.
Graag nodigen wij u uit 19 november 2019 deel te nemen aan het speedcollege ‘Praktijkaanpak van de stikstofdepositie’. Het speedcollege zal plaatsvinden op landgoed Huize Bergen in Vught.
U kunt zich aanmelden door te mailen naar h.vangorp@vastgoed-advocaten.nl