Vooral bij omvangrijke projecten wordt bij de aanbesteding veel nagedacht over ‘goed’ opdrachtgeverschap en samenwerken. Maar wat houden die termen in bij de realisatie van complexe projecten? En wat zijn de kansen en uitdagingen van het werken in strategische partnerschappen?
Als opdrachtgever leg je de basis voor het organiseren van je project, maar voor de realisatie heb je anderen nodig. Dit is wat wordt bedoeld met ‘welbegrepen eigenbelang’ – het eigen belang dat de basis vormt om een project te starten. Vooral bij omvangrijke projecten wordt bij de aanbesteding veel nagedacht over ‘goed’ opdrachtgeverschap en samenwerken. Maar wat houden die termen in bij de realisatie van complexe projecten? Hoe organiseer je dat project samen met anderen? Hoe zorg je, als opdrachtgever, ervoor dat je het project zó inricht dat je krijgt wat je nodig hebt en het gewenste resultaat bereikt? Kortom, wat betekent samenwerken vanuit welbegrepen eigen belang in de praktijk?
In deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast gaan we over deze vragen (en meer) in gesprek met Wendy van Schaik (contractmanager bij Waterschap Rivierenland) en Peter Staats (realisatiemanager bij Waterschap Drents Overijsselse Delta). Met een speciale focus op praktijkervaringen van de Dijkversterkinsprojecten Dijkversterking Neder-Betuwe (Waterschap Rivierenland) en Stadsdijken Zwolle (Waterschap Drents Overijsselse Delta).
Wendy van Schaik deelt haar ervaringen over de dijkversterking bij de Waal bij Tiel, waarbij ze benadrukt dat succesvolle projecten grotendeels afhangen van een degelijke voorbereiding (70% van de inspanning) ondanks dat de uitvoering 70% van de totale kosten beslaat.
Wendy van Schaik: “Maar wist je dat uitvoeringskosten 70% van de totale kosten omvatten? Een goede samenwerking kan hier echt een verschil maken! Want je hebt elkaar snoeihard nodig. De basis voor de samenwerking zit in het erkennen van die wederzijdse afhankelijkheid: het besef dat je elkaars kennis, kunde, capaciteiten en slimheid nodig hebt om samen het beste resultaat te bereiken.”
Daarnaast gaat in op de noodzaak van strategische partnerschappen en goed risicobeheer om kostenoverschrijdingen te beperken, vooral in het licht van onverwachte omstandigheden zoals wetgevingsveranderingen rondom stikstofdepositie.
Wendy van Schaik: “Het gaat erom dat je eerst samen nadenkt voordat je buiten aan de slag gaat. Sta eerst stil bij de vraag over hoe je zo’n strategisch partnerschap vormgeeft op een manier die recht doet aan jouw rol als initiële klant en als vertegenwoordiger van de samenleving? Immers, als overheid dien je de samenleving. Dus, hoe zorg je ervoor dat je via dat strategisch partnerschap de beste invulling geeft aan je opdracht?”
Peter Staats bespreekt het belang van voorspelbare en stabiele projecten voor marktpartijen en hoe meerjarige samenwerkingen daarin een rol kunnen spelen. Hij legt uit dat vroegtijdige samenwerking en transparantie cruciaal zijn voor het mitigeren van risico’s en het vinden van creatieve oplossingen.
Peter Staats: “Een van de dingen die we bij het project Stadsdijken binnen het Waterschap Drents Overijsselse Delta, hebben bedacht, is dat je evenwicht in het contract moet hebben. Over het algemeen begrijpt men wel dat dit een beheersbaar project oplevert. De vraag over hoe je voorkomt dat je te veel betaalt voor je project, kun je ook organisatorisch insteken. Bij Stadsdijke werken we niet alleen met een open begroting, maar zelfs tot op het kleinste detailniveau.”
Wendy en Peter benadrukken het belang van het vinden van een balans tussen formele contracten en relationele governance, en laten aan de hand van voorbeelden zien hoe transparante communicatie kan bijdragen aan het bouwen van vertrouwen tussen stakeholders.
Wendy van Schaik’s Inzichten:
- Behoeftegestuurd werken vanuit de (interne) klant
- Eén team, één doel, in een zakelijke context
- Samenwerking vanuit welbegrepen eigenbelang: gedeelde intelligentie, goed doordacht en in één keer goed.
- Voorkomen van faalkosten
Peter Staats’ Inzichten:
- Projectstabiliteit bij snelle marktontwikkeling
- Transparantie en gezamenlijke risicobeheersing
- Casestudy: Project Stadsdijken Zwolle
Luister naar de volledige Aflevering
Luister naar de volledige podcastaflevering via je je favoriete podcaststreamingsdienst o.a. Spotify, Apple Podcast, Podimo, Youtube of via onze website – zie de link hieronder (evt. via externe link).
Link naar podcastafleveringen >>
Boek Gratis Een Expert Opinion Sessie en bespreek u projectvragen
Instituut voor Samenwerking speelt een actieve rol in het ondersteunen en faciliteren van projectpartners uit verschillende sectoren rondom de bovengenoemde vraagstukken. Met Expert Opinions bieden we projectexperts een vraagbaak waar ze 1-op-1 in gesprek kunnen gaan met andere projectexperts uit onze community. Dit stelt hen in staat snel antwoorden en inzichten te krijgen op allerhande vragen over samenwerking. Onze community bestaat uit een diverse groep professionals met uitgebreide ervaring en expertise op terreinen als: marktconsultatie en participatie, teamsamenstelling, de goede projectstart, contracteren (op partnerschap), conflicthantering, projectmonitoring incl. bijsturing/evaluatie.
Door gebruik te maken van Expert Opinion kunnen projectexperts hun voordeel halen uit deze rijke bron van kennis en inzichten, waardoor ze hun projecten effectiever kunnen ontwerpen, realiseren en exploiteren.
Wil je gebruikmaken van onze vraagbaak Expert Opinion en direct in contact komen met experts uit onze community? Neem voor meer informatie contact op via secretariaat@samenwerk.ing of klik op deze link voor informatieaanvraag >>