In gesprek met tunnel-expert Paul Janssen, Projectdirecteur- en adviseur bij o.a. de Noord-Zuidlijn, Rotterdamsebaan en de Van Brienenoordbrug.
De relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is allesbepalend bij het succesvol managen van grote complexe projecten. Wat kunnen opdrachtgevers radicaal anders doen om dit proces soepel(er) te laten verlopen? Hoe kunnen projectleiders hierin meer eigenaarschap en durf tonen? Waar lopen zij tegenaan en wat zijn de ‘lessons learned’ uit de technische- en proceskennis in de ontwikkeling en aanleg van grote complexe projecten zoals de Noord-Zuidlijn en de Rotterdamsebaan?
Over deze vragen, en meer, spreken wij in deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast tunnel-expert Paul Janssen, Projectdirecteur- en adviseur bij o.a. de Noord-Zuidlijn, Rotterdamsebaan en de Van Brienenoordbrug.
Gedeelde verantwoordelijkheid en de gezamenlijke wil
Paul deelt zijn inzichten voor een soepel aanbestedings- en uitvoeringsproces gebaseerd op zijn jarenlange ervaring als projectdirecteur en mediator. Zijn visie op de crux van succesvolle samenwerking bij grote complexe projecten:
Paul Janssen: “Een samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers moet gebaseerd zijn op vertrouwen en gedeelde verantwoordelijkheid. Hoeveel opdrachtgevers in Nederland hadden werkelijk verstand van het boren van tunnels? Het antwoord is simpel: geen. En toch zijn dat goede projecten geworden. Waarom? We moesten ons verlaten op de kennis en expertise van de aannemer.
Deze aanpak leidde niet alleen tot succesvolle projecten, maar ook tot prettige samenwerkingen. Het waren projecten waar mensen met plezier naartoe gingen en met voldoening vandaan kwamen. Op die projecten viel het op dat je soms niet eens wist of je met iemand van de opdrachtgever of de opdrachtnemer sprak. Wat belangrijk was, was de gedeelde verantwoordelijkheid en de gezamenlijke wil om problemen op te lossen, zonder te kijken naar de ‘kleur van het shirt’.
Ik geloof dat we naar dit soort samenwerkingen moeten terugkeren. Of je het nu een bouwteam noemt, of iets anders, het gaat erom dat je optimaal gebruik maakt van alle kwaliteiten en kennis die beschikbaar zijn. In zo’n setting maakt het niet uit aan welke kant je staat – het gezamenlijke doel staat centraal.”
Bureaucratie en overmatige controle
Met humor en scherpte bespreekt Paul hoe het tegenovergestelde van “het centraal stellen van een gezamenlijk doel”, gebaseerd op bureaucratie en overmatige controle, de voortgang van projecten kunnen belemmeren. Hij pleit voor een cultuur van vertrouwen en vakmanschap.
Paul Janssen: “Natuurlijk moet je je houden aan de wet- en regelgeving. Vooral als het om veiligheid gaat. Maar procedures die in basis alleen als doel hebben: het beschermen van de eigen positie, die moet je ter discussie durven stellen.”
Ik neem het verificatie- en validatieproces als voorbeeld. Als je van tevoren weet wat er uitkomt, dan ga je toch niet die hele koker door? We gaan geen duizend euro uitgeven alleen om aan te tonen dat we die honderd euro goed hebben aangewemd. We moeten weg van validatie en verificatie en terug naar vertrouwen en vakmanschap. En ja, dan zullen een aantal controleurs en proceduremakers wellicht een andere baan moeten zoeken, maar ze zullen ongetwijfeld langs de zijlijn staan te klappen. Omdat het alles opeens sneller zal gaan. Ik geloof absoluut niet deze aanpak voor veel projecten slechter zal uitpakken.”
Thema’s die o.a. centraal staan in het gesprek:
- Visie op risicomanagement bij het managen van infraprojecten
- Het belang van vertrouwen en vakmanschap in projectmanagement
- Leiderschap in grote infrastructuurprojecten: De impact van eigenaarschap en durf
Intervisie: Het Voorkomen en Managen van Conflicten met Paul Janssen
Meer leren van Paul’s rijke praktijkervaring over het managen van complexe projecten en plublieke waarde-creatie? Meld je aan voor de Werksessie “Het voorkomen en managen van conflicten bij complexe projecten.” 27 maart 2025 (10.00 – 17.00 uur) te Driebergen-Rijsenburg.
Luister naar de volledige podcastaflevering
Luister naar de volledige podcastaflevering via je je favoriete podcaststreamingsdienst o.a. Spotify, Apple Podcast, Podimo, Youtube of via onze website – zie de link hieronder (evt. via externe link).
Link naar podcastafleveringen >>
Boek Gratis Een Expert Opinion Sessie en bespreek uw projectvragen
Instituut voor Samenwerking speelt een actieve rol in het ondersteunen en faciliteren van projectpartners uit verschillende sectoren rondom de bovengenoemde vraagstukken. Met Expert Opinions bieden we projectexperts een vraagbaak waar ze 1-op-1 in gesprek kunnen gaan met andere projectexperts uit onze community. Dit stelt hen in staat snel antwoorden en inzichten te krijgen op allerhande vragen over samenwerking. Onze community bestaat uit een diverse groep professionals met uitgebreide ervaring en expertise op terreinen als: marktconsultatie en participatie, teamsamenstelling, de goede projectstart, contracteren (op partnerschap), conflicthantering, projectmonitoring incl. bijsturing/evaluatie.
Door gebruik te maken van Expert Opinion kunnen projectexperts hun voordeel halen uit deze rijke bron van kennis en inzichten, waardoor ze hun projecten effectiever kunnen ontwerpen, realiseren en exploiteren.
Wil je gebruikmaken van onze vraagbaak Expert Opinion en direct in contact komen met experts uit onze community? Neem voor meer informatie contact op via secretariaat@samenwerk.ing of klik op deze link voor informatieaanvraag >>