Nederlandse care-sector kan en moet duurzamer. Uit gesprekken met zorgbestuurders, cliëntenraden, ondernemingsraden, zorgkantoren, beleggers en banken blijkt dat zorgorganisaties duurzaamheid belangrijk vinden. Toch heeft duurzaamheid vaak geen prioriteit omdat zorgorganisaties voor grote uitdagingen staan. Bijvoorbeeld, de toenemende zorgvraag en lastige financieringsvraagstukken als gevolg van de verplichte marktwerking. Tel daar de krappe arbeidsmarkt en het hoge ziekteverzuim bij op en het is begrijpelijk dat kostenverhogende duurzaamheidsmaatregelen niet op hoog op prioriteinlijst staan.
Echter, duurzaamheid uit de agenda schrappen is geen optie. De gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress, wateroverlast en slechte luchtkwaliteit raken direct de gezondheid van kwetsbare groepen. Klimaatadaptatieve maatregelen gaan deze effecten tegen. Daar ligt de kans om ‘duurzaamheid’ als gezondheid te beschouwen en het zo onderdeel van de zorgtaak te maken om het aldus hoger op de agenda te krijgen. Hoe pak je zo’n opgave met elkaar binnen de eigen instelling en andere stakeholders op? Wat zijn de organisatorische ‘lessons learned’ en best practices?
PPS Netwerk Nederland (Professioneel Projectmanagement en Samenwerking in bouw en ICT) is gevraagd de Inspiratietafel ‘Toekomstbestendig Zorgvastgoed’ op te zetten opdat omdenkers (opdrachtgevers, opdrachtnemers, stakeholders, themaexperts, adviseurs) actief strategische kennis en praktijkervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en elkaar te inspireren om te komen tot het beste plan voor duurzaam en toekomstbestendig zorg(vastgoed).
Concreet zal er aandacht besteed worden aan de volgende vraagstukken
- Hoe maak je duurzaamheid onderdeel van de missie voor zorginstellingen;
- Trends in verzorging/verpleging en hun invloed op de vastgoedstrategie;
- Zorggebouwen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving en de klimaatdoelstellingen;
- Het creëren van een integrale businesscase;
- Kostenefficiënt inzetten op duurzaamheid, flexibiliteit en beschikbaarheid;
- Het optimaliseren van het binnenklimaat in licht van de recente ontwikkelingen rondom de gezondheid en welzijn van bewoners.