[caption id="attachment_1585" align="alignleft" width="366"] In 2030 moet de CO2-uitstoot in Groningen de helft lager zijn dan nu: daarvoor zetten bestuurders van gemeenten, provincie en waterschappen in Zuidwolde hun handtekening. Foto DvhN (Alex Wiersma)[/caption] Terwijl politiek Den Haag nog worstelt met de invulling en uitvoering van het Klimaatakkoord nemen bestuurders in Groningen een duidelijk standpunt in: in 2030 moet de CO2-uitstoot in de provincie de helft lager zijn. Deze ambitie moet waar worden gemaakt door in te zetten op de samenwerkingen tussen de Groninger gemeenten, provincie Groningen en waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s. De partijen gaan samenwerken aan een regionale energiestrategie (RES).…
[caption id="attachment_1585" align="alignleft" width="366"] In 2030 moet de CO2-uitstoot in Groningen de helft lager zijn dan nu: daarvoor zetten bestuurders van gemeenten, provincie en waterschappen in Zuidwolde hun handtekening. Foto DvhN (Alex Wiersma)[/caption]
Terwijl politiek Den Haag nog worstelt met de invulling en uitvoering van het Klimaatakkoord nemen bestuurders in Groningen een duidelijk standpunt in: in 2030 moet de CO2-uitstoot in de provincie de helft lager zijn. Deze ambitie moet waar worden gemaakt door in te zetten op de samenwerkingen tussen de Groninger gemeenten, provincie Groningen en waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s. De partijen gaan samenwerken aan een regionale energiestrategie (RES). Bestuurders ondertekenden hiervoor onlangs een intentieverklaring.
In de RES zijn ambities vastgelegd over aardgasvrije woningen, de productie van duurzame energie en de daarvoor benodigde infrastructuur. Daarmee weerspiegelt de RES de vertaalslag van de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord voor de regio Groningen.
Naast de Groningse gemeenten, provincie en waterschappen zijn er ook tal van maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, netbeheerders en inwoners betrokken geweest bij het samenstellen van RES. Welke elementen komen we zoal tegen in de vastgelegde afspraken?
Nauwere samenwerking lokale overheden
De overgang naar duurzame energie en warmte is een ingewikkeld vraagstuk, met veel impact op het landschap en de inrichting van steden en dorpen. Lokale overheden gaan nu op 2 onderdelen binnen de energietransitie nauwer samenwerken:- duurzame warmte;
- duurzame opwek van elektriciteit.