Interview met Sidney Mac Gillavry (BBN) over het inbedden van verduurzaming in vastgoedsturing
Het duurzaamheidsvraagstuk is actueler dan ooit. De energietransitie, o.a. ingegeven door de klimaatdoelstellingen van Parijs, zorgt voor een nieuwe realiteit waar overheden, bedrijfsleven en de samenleving volop mee te maken hebben. De gehele duurzaamheidssector is aan verandering onderhevig: nieuwe partijen en technologieën doen hun intrede en er gelden andere, nieuwe spelregels voor succes. De verduurzamingsambities maken dat we steeds meer van een productfocus naar een relatiefocus moeten gaan en in scenario’s moeten denken bij het ontwerpen van oplossingen voor lenigheid. Het gaat om samenwerken binnen, maar vooral ook buiten de eigen organisatie, waarbij verschillende belangen en veranderende dynamiek aan de orde van de dag zijn. Hoe opereren partijen in die context langjarig succesvol samen?
In deze interviewreeks leggen wij dit vraagstuk voor aan de deelnemers aan de inspiratietafel ‘Grip op de Energietransitie’. Eén van hen is Sidney Mac Gillavry, senior adviseur portefeuillemanagement bij bbn. Wat is zijn visie op de aanpak van de energietransitie? Wat moet (urgent) worden verbeterd en waar liggen (onbenutte) kansen op weg naar 2050?
Wat is jouw visie op de opgave waar we mee te maken hebben?
“Ik richt mij vooral op het inbedden van verduurzamingsdoelstelling in vastgoedsturing, hoofdzakelijk bij gemeenten. Bij het managen van vastgoedportefeuilles is er nu een belangrijk aandachtspunt bijgekomen: verduurzaming. Daarin zie ik dat wij voor twee grote opgaven staan. Enerzijds het voorkomen van opwarming, anderzijds het voorkomen van verspilling. Bij opwarming gaat het voornamelijk over CO2-reductie en verminderd energieverbruik, bij verspilling draait het met name op het vergroten van circulariteit.”
Omdat verduurzaming een breed begrip is, is het goed om eerst scherp te omschrijven wat duurzaamheid voor jouw organisatie inhoudt. Vervolgens kun je dit inpassen in de vastgoedsturing. Zo zorg je dat je doelgericht te werk gaat. Dus vooral inzetten op het nemen van duurzaamheidsmaatregelen op de panden die je wilt behouden in de toekomst én in een logische volgorde; dus eerst het dak isoleren en daarna de panelen erop. De kansen liggen dus in het goed op elkaar afstemmen van de acties die je onderneemt en hier goed over nadenkt voordat je te werk gaat.”
Waar moet je beginnen met het realiseren van die grootse ambities en plannen?
“Door goed vooruit te kijken en goed te plannen houd je als organisatie de regie. De eerste stap is dus het duidelijk definiëren van de opgave, zodat iedereen op één lijn zit. Vervolgens kun je inzichtelijk maken welke verduurzamingsmaatregelen ervoor nodig zijn om dat doel te halen. Daarna kun je de maatregelen prioriteren en inplannen. Concreet betekent dit dat je nu panden oppakt waarvan je zeker weet dat je ze nu al goed kunt verduurzamen.
Cruciaal is dus om de grote opgave op te breken in behapbare stappen. Er is altijd een deel van je opgave die al wel helemaal helder en duidelijk is en die kan je gewoon al aanpakken.”
Wat vraagt dit van de interne organisatie?
“Of een plek prettig is om te wonen, wordt voor een groot deel bepaald doordat je er kan sporten, naar het theater kan of waar je kinderen goed onderwijs kunnen volgen. Al die voorzieningen hebben een dak boven hun hoofd nodig en voor al deze voorzieningen geldt dat een gemeente er een belangrijke rol in speelt. Door binnen je gemeente een onderscheid te maken tussen de ‘vragers om huisvesting’ en een ‘aanbieder van huisvesting’ schep je duidelijkheid in rollen en taken. Een toegewijd team of afdeling vastgoed kan zich concentreren op haar taak: zorgen voor voldoende, geschikte en duurzame ‘daken’ binnen de gemeente.
Ik wil nog een andere randvoorwaarde aanstippen: de beschikbaarheid van complete en bruikbare vastgoedgegevens. Goede vastgoedinformatie maakt het veel makkelijker om in gesprek te gaan over je vastgoedportefeuille en zicht te krijgen op de duurzaamheidsopgave.”
Wat zou een definitie zijn van succes: eerst een goed plan of eerst stappen zetten in de goede richting?
“Dat is de combinatie. Je hebt een plan nodig om een doel af te kunnen spreken. Met elkaar een slim plan bedenken zorgt voor draagvlak en focus. Maar de verduurzamingsopgave is te groot en duurt te lang om alles nu al uit te kunnen stippelen. Daarom is snel starten en leren van je ervaringen belangrijk. Die ervaring zorgt ervoor dat je een volgende keer een nog beter plan kan maken.”
Inspiratietafel ‘Toekomstbestendige Energietransitie’
PPS Netwerk Nederland is gevraagd de Inspiratietafel ‘Toekomstbestendige Energietransitie’ op te zetten opdat omdenkers (opdrachtgevers, opdrachtnemers, stakeholders, themaexperts, adviseurs) actief strategische kennis en praktijkervaringen met elkaar kunnen uitwisselen en elkaar te inspireren om te komen tot het beste plan voor een duurzaam en toekomstbestendig samenwerking bij opgaves rondom de energietransitie.
Lees meer over deze inspiratietafel >>
Meer weten?
PPS Netwerk Nederland organiseert regelmatig initiatieven rondom de thema’s vraagarticulatie, contractmodellen, selectie, projectrealisatie en exploitatie met intervisies, onderzoek, opleidingen, seminars, data voor ca. 20.000 professionals in de bouw, zorg, ICT, verduurzaming, infrastructuur en mobiliteit. Informeer naar de mogelijkheden via secretariaat@ppsnetwerk.nl / 030 – 30 39 760. Of blijf op de hoogte en meld u aan via dit formulier >>