Uit recent praktijkonderzoek naar de inkoop van gas en elektriciteit blijkt dat de huidige energiecontracten bij veel opdrachtgevers waaronder gemeenten, woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen sterk te wensen overlaten. PPS Netwerk Nederland sprak met Twan Michiels (consultant Het NIC) over de resultaten van het onderzoek en vroeg hem wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van duurzaam inkopen en energie-besparende maatregelen en welke concrete stappen er nu gemaakt moeten worden om het onbenut potentieel dat er ligt te gaan benutten. Uit het onderzoek (uitgevoerd door Het NIC en INNAX) kwam naar voren dat ruim de helft van de ondervraagden vindt dat…
Uit recent praktijkonderzoek naar de inkoop van gas en elektriciteit blijkt dat de huidige energiecontracten bij veel opdrachtgevers waaronder gemeenten, woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen sterk te wensen overlaten. PPS Netwerk Nederland sprak met Twan Michiels (consultant Het NIC) over de resultaten van het onderzoek en vroeg hem wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van duurzaam inkopen en energie-besparende maatregelen en welke concrete stappen er nu gemaakt moeten worden om het onbenut potentieel dat er ligt te gaan benutten.
Uit het onderzoek (uitgevoerd door Het NIC en INNAX) kwam naar voren dat ruim de helft van de ondervraagden vindt dat de kwaliteit van het contract verbeterd kan worden (zoals bandbreedte, boetes e.d.). Ook blijkt dat er ongunstige tarieven zijn overeengekomen door een slechte of zelfs geen inkoopstrategie en er te weinig wordt gedaan aan de verduurzaming van met name bestaande gebouwen.
Publieke opdrachtgevers (o.a. gemeenten, zorg- en onderwijsinstellingen) en marktpartijen (o.a. adviesbureaus en installateurs) gaven aan dat energiebesparende maatregelen en duurzame opwekking nog beter moeten worden geïmplementeerd en georganiseerd. Beide partijen hebben hun beleid en doelen de laatste jaren hoger gelegd en willen duurzame energie zoveel mogelijk uit Nederland halen in plaats vanuit het buitenland. Ook willen ze zelf duurzame energie opwekken middels zonnepanelen of windmolens.
“De ambities en goede bedoelingen zijn er, maar het is nu wel noodzaak om van duurzame woorden naar daden te komen”, aldus Twan Michiels.
Er ligt nog een groot onbenut potentieel in Nederland voor energiebesparing in gebouwen. Hoe komt dat volgens u?
Twan Michiels: “Dat heeft enerzijds te maken met de grote hoeveelheid aan duurzaamheidsmaatregelen en oplossingen waar men uit kan kiezen en anderzijds met een gebrek aan een integrale denk -en werkwijze op het gehele duurzaamheidsaspect. Daar komt nog bij dat er natuurlijk niet echt een kant-en-klare uniforme duurzaamheidsoplossing is die voor iedere organisatie toepasbaar is. Opties om te verduurzamen dienen echt organisatiespecifiek in kaart te worden gebracht. Wordt er bijvoorbeeld veel energie verbruikt door verlichting, omdat in een organisatie ook in de nacht gewerkt wordt, dan kan LED-verlichting al een grote impact hebben. Beschik je als organisatie over een aantal oude panden, dan kan het lonen om te investeren in isolatie, het verduurzamen van de installaties of het zelf opwekken van energie. Met een eenvoudige nulmeting en gerichte aanpak eventueel gecombineerd met externe financiering die betaald wordt uit de energiebesparing of duurzame opwekking, is er zo veel meer mogelijk. Hierdoor kan duurzaamheid enkele niveaus hoger getild worden en dat zonder ingewikkelde constructies of dat er onder aan de streep extra geld nodig is.
“Ook zien we steeds meer partijen zoals onderwijsinstellingen en gemeenten onderling en met elkaar kijken naar collectieve energie-inkoop. Zo hebben wij als NIC ook het Energiecollectief in het leven geroepen. Dat is geen ‘inkooptrucje’ maar een strategisch instrument dat bestuurders kunnen inzetten om écht te verduurzamen. Naast een besparingspotentieel, worden daarbij ook de aanbesteding en de daadwerkelijke inkoop van gas en elektriciteit geheel uit handen genomen. De besparing kan direct worden terug geïnvesteerd in het gebouw en opdrachtgevers kunnen zich richten op eigen kerntaken, bijvoorbeeld het verlenen van onderwijs”.
Waar kun je als opdrachtgever het beste beginnen om goed van start te gaan?
“Belangrijk is om aan de voorkant een grondige analyse te doen van de desbetreffende opgave en het vaststellen van haalbare duurzaamheidsdoelstellingen. Op basis daarvan kan men de juiste strategische keuzes maken voor het behalen van de doelstellingen en het realiseren van energiezuinige of zelfs energie-neutrale gebouwen. Zorg voor draagvlak en afstemming binnen de eigen organisatie om echt goed uit de startblokken te komen en te voorkomen dat je vertraging oploopt. Techniek is vaak niet de grootste uitdaging maar vooral het organisatorische aspect.
Vanaf 1 januari 2023 dienen alle kantoorpanden groter dan 100 m2 minimaal te beschikken over een energielabel C. Dat houdt in dat organisaties nu echt concrete plannen zullen moeten maken om dit tijdig te realiseren”.
EnergieScan: in 5 stappen eenvoudig en snel (energie)kosten besparen op uw vastgoed
Op verzoek van opdrachtgevers die inzichtelijk willen krijgen wat zij aan energiekosten kunnen besparen op hun vastgoedportefeuille, waar de grootste aandachtsgebieden/ verbeterpunten liggen en wat de te nemen stappen zijn (van voorbereiding naar aanbesteding en implementatie energie-besparingsmaatregelen), hebben wij de EnergieScan ontwikkeld. Deze scan is gratis aan te vragen bij PPS Netwerk Nederland. Klik hier voor meer informatie.