Donderdag 2 februari 2017 vond de succesvolle 1e editie van het BouwRegieNetwerk Congres ‘Nieuwe Regisseurs van de Bouw’ plaats, met als thema ‘Beyond Projectmanagement’. Tijdens deze interactieve bijeenkomst op het Ministerie van BZK in Den Haag, deelde de volle zaal met aanwezigen vanuit projectmanagementbureaus en opdrachtgevers (zoals Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, Ministerie van V&J, Ministerie van BZK, RIVM, TU Delft, Gemeente Amsterdam, Gemeente Utrecht, BAM, Ballast Nedam, Holland Casino en Rabobank) visies en ervaringen aangaande de veranderende wereld van de gebouwde omgeving en de veranderende rollen van de betrokken spelers daarin. De ambiance was goed en aanwezigen konden via Buzzmaster actief hun mening geven via het digitale systeem, waardoor een geanimeerde discussie ontstond tussen sprekers en de zaal. Zowel het plenaire deel, als de aansluitende workshops werden zeer positief gewaardeerd, zo blijkt uit de evaluatie-enquêtes.
De centrale vraag deze middag was ‘Hoe regie organiseren in de nieuwe realiteit van (projecten in) de economie 4.0?’ Niet alleen werd stilgestaan bij visies van o.a. Roger Mol (Rijksvastgoedbedrijf) en Hans Bakker (TU Delft) op ‘projectmanagement nieuwe stijl’. Ook werd gekeken naar wat er geleerd kan worden van andere industrieën zoals Oil & Gas, Automotive (via de ervaringen vanuit Nissan Europe) en Pharma (aan de hand van voorbeelden van Julius Clinical).
Leren van andere industrieën: oil&gas, automotive en pharma
Specialisten uit de oil&gas, automotive en pharma-industrie deelden met een korte pitch hoe zij samenwerking via partnerships hebben georganiseerd. Veel issues zoals langjarige afspraken, prestatieprikkels, transparantie en geïntegreerde oplossingen bleken niet uniek voor de bouw. Ook andere branches hebben geworsteld om de juiste modellen te vinden. Dat maakt het interessant om ervaringen uit te wisselen hoe in verschillende industrieën de plaats van de opdrachtgever, opdrachtnemer en ‘tussenpartijen’ zoals de projectmanager, is geregeld. Hein Habes (Nissan Europe) sprak bijvoorbeeld over partnerships met leveranciers die ‘echt meedenken’. Dat betekent dat ‘risico’s worden verdeeld’, maar ook dat je ‘afhankelijkheid moet durven creëren’. Aize Smink (Julius Clinical) sprak over hoe ‘ander leiderschap meer loslaten betekent en het goed organiseren van vertrouwen in de relatie met je partners’.
Onderzoek meerwaarde goed projectmanagement
De meerwaarde van adequaat projectmanagement is eerder al door BouwRegieNetwerk onderzocht, in samenwerking met het Ministerie van BZK en bbn adviseurs. Uit dat kwantitatieve onderzoek bleek dat goed projectmanagement een meerwaarde biedt van tussen de 2,5 en 10 procent van de totale projectomvang. Momenteel voeren we verder kwalitatief onderzoek uit in samenwerking met de TU Delft. Het doel van dit onderzoek is de positie te bepalen van projectmanagement en de bijbehorende nieuwe modellen. Hoe kunnen we die het beste in de context van de economie 4.0 plaatsen?
Interactieve workshops en break-outs over projectmanagement nieuwe stijl
Na de pauze gingen de congresdeelnemers uiteen in verschillende break-outsessies over bijvoorbeeld ‘nieuwe businessmodellen’: wat spreek je met elkaar af en wie neemt de regie? Maar ook over de ‘psychologie van het samenwerken’: wat voor relaties passen er bij PM nieuwe stijl en hoe ga je om met afhankelijkheid? En over de ‘organisatie van PM nieuwe stijl’: hoe organiseer je samenwerking tussen verschillende teams? Wat zijn leerervaringen en waar zitten blokkades? Mensen komen vaak vanuit vrij traditionele rolopvattingen aan tafel om, met de beste bedoelingen, in een context met andere afspraken projecten te doen. Vaak vallen mensen echter terug in houding en gedrag die niet passen bij de nieuwe realiteit, dus wat is er voor nodig om niet alleen in woorden ‘partner’ te zijn, maar ook in daden?
Na afloop van de workshops werden plenair nog even de belangrijkste inzichten en take-aways van de dag teruggekoppeld. De middag werd afgesloten met een informele borrel.
BouwRegieNetwerk, 3 februari 2017