In gesprek met Franc van Nunen, Directeur Facilitaire Campus Organisatie (FCO) bij de VU over het creëren van een campus die voldoet aan de gebruiksbeleving en activiteiten een grote verscheidenheid aan gebruikers.
De onderwijssector kampt met een grootschalig vervangingsopgave. Er is sprake van achterstallig onderhoud en de match tussen vastgoed, veranderende leerlingenaantallen en onderwijstrends (blended leertrajecten, gepersonaliseerd leren, hybride onderwijs en online didactiek) blijft lastig te managen. Ook op het gebied van duurzaamheid en binnenklimaat (en dus leerprestaties, ziekteverzuim en waardeontwikkeling) valt er nog veel winst te behalen.
In deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast gaan we in gesprek met Franc van Nunen, Directeur Facilitaire Campus Organisatie (FCO) bij de Vrije Universiteit. Met hem duiken we in de wereld van gebouw- en campusontwikkeling. Hoe ziet hij de rol van de campus als ontmoetingsplek in het bevorderen van samenwerking en gemeenschapsvorming? En wat is daarin de rol van FCO als grote professionele dienstverlener met een breed takenpakket, voor een even breed groep gebruikers, zoals studenten, medewerkers, verengingen, gasten, startups en andere onderwijsinstellingen?
Franc deelt zijn inzichten over het belang van samenwerking binnen deze complexe projectomgevingen en de flexibiliteit die nodig is bij het ontwikkelen van toekomstbestendige gebouwen en campussen.
Fran van Nunen: “Traditioneel gezien waren onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en academische ziekenhuizen gericht op het creëren van maatwerk: een gebouw als een perfect passend jasje voor de organisatie. Het probleem is echter dat tegen de tijd dat dat maatwerk of dat jasje gereed is, de organisatie alweer veranderd is. En dan begint het proces van verbouwen opnieuw.
Met die blik en die ervaringen terugkijkend, hebben we op een gegeven moment besloten om niet per se een gebouw als een perfect passend jasje te ontwerpen, maar meer naar confectie te kijken: iets dat in grote lijnen goed past, met de mogelijkheid om selectief specifieke aanpassingen te doen waar dat echt nodig is. Dat probeer ik ook altijd mee te geven aan mijn teams en gebruikers.
Neem bijvoorbeeld het hoofdgebouw waar we nu in zitten. Dat is in de jaren ’50 gepland, in de jaren ’60 ontworpen en uiteindelijk gerealiseerd. Toen het gebouw in gebruik werd genomen, was het eigenlijk al te klein omdat de organisatie inmiddels was gegroeid. En wat we er vandaag de dag in doen, had men destijds nooit kunnen bedenken.
Als je nu, met de huidige inzichten, een programma van eisen (PVE) zou opstellen voor het gebruik van het gebouw, en je legt dat naast het PVE van 1968, dan zou je schrikken. Je zou denken: hoe is dit gebouw ooit zo ontworpen? Toch werken we er nog steeds in. Dat laat zien hoe belangrijk het is om flexibiliteit in te bouwen en niet alles te willen vastleggen in maatwerk.”
Kortom, Franc deelt hoe hij en zijn team omgaan met de uitdagingen van een snel veranderende wereld bij de ontwikkeling van de campus aan de VU. Belangrijke thema’s zoals flexibiliteit, lange-termijn visie, en de balans tussen praktische beperkingen en kosteneffectiviteit worden belicht. Hij benadrukt het belang van openheid en samenwerking gedurende het gehele proces en de manier waarop onzekerheden kunnen worden beheerd door zekerheden te creëren. U krijgt inzicht in de “80-20 regel” in campus- en gebouwontwikkeling.
Luister naar de volledige Aflevering
Luister naar de volledige podcastaflevering via je je favoriete podcaststreamingsdienst o.a. Spotify, Apple Podcast, Podimo, Youtube of via onze website – zie de link hieronder (evt. via externe link).
Link naar podcastafleveringen >>
Boek Gratis Een Expert Opinion Sessie en bespreek uw projectvragen
Instituut voor Samenwerking speelt een actieve rol in het ondersteunen en faciliteren van projectpartners uit verschillende sectoren rondom de bovengenoemde vraagstukken. Met Expert Opinions bieden we projectexperts een vraagbaak waar ze 1-op-1 in gesprek kunnen gaan met andere projectexperts uit onze community. Dit stelt hen in staat snel antwoorden en inzichten te krijgen op allerhande vragen over samenwerking. Onze community bestaat uit een diverse groep professionals met uitgebreide ervaring en expertise op terreinen als: marktconsultatie en participatie, teamsamenstelling, de goede projectstart, contracteren (op partnerschap), conflicthantering, projectmonitoring incl. bijsturing/evaluatie.
Door gebruik te maken van Expert Opinion kunnen projectexperts hun voordeel halen uit deze rijke bron van kennis en inzichten, waardoor ze hun projecten effectiever kunnen ontwerpen, realiseren en exploiteren.
Wil je gebruikmaken van onze vraagbaak Expert Opinion en direct in contact komen met experts uit onze community? Neem voor meer informatie contact op via secretariaat@samenwerk.ing of klik op deze link voor informatieaanvraag >>