Tegenwoordig wordt er veel gesproken en geschreven over het circulair herontwikkelen van leegstaande gebouwen, maar is er nog veel onbenut potentieel. PPS Netwerk Nederland vroeg Niel Slob & Saman Mohammadi (CEO’s van RE-BORN B.V.) wat volgens hen circulair (her) ontwikkelen precies inhoudt en wat er voor nodig is voor zowel opdrachtgevers als beleggers om potentiële kansen beter te benutten. "Duurzaam en Circulair Bouwen is niet alleen het hergebruik van materialen, maar draait voor ons om het bouwen aan emotiewat leidt tot hogere economische waarde”, aldus Saman. “Om dit te doen focussen wij ons op 5 elementen: Dierbaar, Gezond, Dynamisch, Circulair en Intelligent. Dierbaar is de emotionele…
Tegenwoordig wordt er veel gesproken en geschreven over het circulair herontwikkelen van leegstaande gebouwen, maar is er nog veel onbenut potentieel. PPS Netwerk Nederland vroeg Niel Slob & Saman Mohammadi (CEO’s van RE-BORN B.V.) wat volgens hen circulair (her) ontwikkelen precies inhoudt en wat er voor nodig is voor zowel opdrachtgevers als beleggers om potentiële kansen beter te benutten.
"Duurzaam en Circulair Bouwen is niet alleen het hergebruik van materialen, maar draait voor ons om het bouwen aan emotiewat leidt tot hogere economische waarde”, aldus Saman. “Om dit te doen focussen wij ons op 5 elementen: Dierbaar, Gezond, Dynamisch, Circulair en Intelligent. Dierbaar is de emotionele binding met het gebouw. Gezond is het welzijn en welbevinden van de gebruiker. Dynamisch is het duurzaam veranderen van gebouw-elementen en systemen met minimale juridische, technische en financiële middelen. Circulair draait om efficiënter gebruik van grondstoffen zoals, water en energie. En Intelligent is het neerzetten van slimme gebouwen d.m.v. 3D BIM, Virtual Reality en Gridsensoren. Beter gezegd; stenen en mensen dichter bij elkaar brengen.”
Niel: “De juiste toepassing van al deze 5 aspecten draagt aan de ene kant een hogere beleggingswaarde en aan de andere kant een beter gebruiksgenot van eindgebruikers wat natuurlijk samenhangt. Dit is onze visie op circulariteit."
“Circulair Bouwen is niet alleen het hergebruik van materialen, maar draait om het bouwen aan emotie”
Kunt u een goed voorbeeld noemen? Niel: "Onlangs hebben wij enkele aaneengeschakelde leegstaande kantoorgebouwen gekocht en de bestemming verruimd met een woon en een maatschappelijke functie zodat het pand toekomstbestendiger wordt. Deze ‘Functie-Dynamische’ aanpak vraagt betrokken partijen zoals een zorginstelling, een gemeente en beleggers écht om een andere mind-set en samenwerking. Denk hier bijvoorbeeld aan een eindgebruiker die een horizon heeft van maximaal 7 tot 10 jaar en een eigenaar die naar 100 jaar of langer moet kijken. Door circulair en dynamisch te bouwen bespaar je op componenten 20 tot 30% t.o.v. traditioneel bouwen. De beleggingswaarde van het gehele gebouw verhoog je zo’n 20%. Het resultaat van de circulaire route kan zich meten met nieuwbouw zowel op het gebied van architectonische uitstraling, energieverbruik en kwaliteit.” Hoe komen we van duurzame woorden naar écht circulaire projecten? Saman: "Dat betekent dat we een ‘match' moeten vinden tussen de gebruikerswensen van de opdrachtgever of huurder (korte termijn) én een optimaal rendement voor de eigenaar en/of belegger (lange termijn). Maak aan de voorkant elkaars belangen goed inzichtelijk, zorg voor een heldere visie en maak een realistisch plan met een rendabele businesscase. Hierdoor zal de investering zich terugverdienen in een hogere beleggingswaarde wat weer samenhangt met een hoger gebruiksgenot. Met slechts focus op stenen komt er zowel voor de gebruiker als voor de belegger onvoldoende emotionele en economische waarde uit en komt er van écht circulair bouwen niets terecht. Partijen zoals beleggers moeten radicaal anders gaan nadenken over deze businesscases met name omtrent de diepte investeringen die hier nog onvoldoende in worden herkend en erkend. Daar liggen grote kansen die nu nog onvoldoende worden benut. Het benutten van deze kansen vraagt wel om een andere en nieuwe wijze van samenwerking tussen eigenaar, gebruiker en belegger"“Met slechts focus op stenen komt er voor de belegger onvoldoende rendement uit”
Strategie-sessie: Hoe hogere beleggingswaarde realiseren met dierbaar, gezond, dynamisch, circulair en intelligent vastgoed – 26 maart 2019, WTC Amsterdam
Op 26 maart 2019 organiseert PPS Netwerk Nederland met Colliers International en circulair ontwikkelaar RE-BORN B.V. een bijeenkomst voor financiers en beleggers waar wij aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden, IRR berekeningen en taxaties de meerwaarde (optimalisaties in financieel-economische waarde) van deze factoren t.o.v. traditioneel vastgoed inzichtelijk maken. Klik hier voor het programma en (gratis) aanmelding.