Wat betekent “bestuurlijke moed” in de context van vastgoedprojecten en hoe kan dit de uitkomsten van projecten beïnvloeden? In deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast spreken hosts Harry Sterk en Mami Veza met Erik Jan Rouwenhorst, Partner Huisvesting, Vastgoed en Facility management bij TwynstraGudde, over flexibiliteit, bestuurlijke moed en transparantie in vastgoedprojecten.
Flexibiliteit, bestuurlijke moed en transparantie in vastgoedprojecten.
Erik Jan Rouwenhorst, met 30 jaar ervaring in huisvestingsprojecten, deelt zijn expertise over het definiëren, organiseren, inrichten en realiseren van diverse projecten in kantoren, onderwijs, musea en theaters. Er wordt ingegaan op hoe flexibiliteit in huisvestingsplannen moet worden ingebouwd om te kunnen anticiperen op groei, krimp en veranderingen in werkplekken.
We bespreken de cruciale rol van strategieën om eindgebruikers te betrekken bij het bepalen van ruimtebehoeften, de noodzakelijke flexibiliteit door snelle veranderingen zoals de coronacrisis, en de impact van zulke gebeurtenissen op huisvestingsplannen. Ook belichten we het belang van proactief risicomanagement en de uitdaging om transparantie en communicatie met stakeholders te waarborgen.
Hoe definieert Erik Jan de rol van flexibiliteit binnen huisvestingsprojecten en waarom is dit volgens hem zo belangrijk voor de toekomstbestendigheid van gebouwen?
Strategieën en veranderende behoeften: “De veranderingen in de behoeftes van de gebruiker volgen elkaar steeds sneller op. En dat is niet helemaal synchroon aan de ontwikkeling van huisvesting.”
Flexibiliteit in werkplekken: “Bijvoorbeeld, bij kantoren kan dat binnen het project, binnen de projectscope, door daar al rekening te houden met krimp en groei en andere manieren van werken. Zo zou je aan de voorkant het gebouw al kunnen voorbereiden op meer of minder werkplekken.”
Erik Jan benadrukt het essentiële belang van samenwerking tussen bestuur en de directeur huisvesting, waarbij de nadruk ligt op transparantie, benoemen van risico’s en het creëren van realistische verwachtingen. Hij spreekt over de noodzaak van bestuurlijke moed om onzekerheden te accepteren en gezamenlijk in te vullen, en hoe dit cruciaal is voor het succes van vastgoedprojecten.
3 Take-aways:
Flexibiliteit in huisvestingsplannen: Erik Jan benadrukt het belang van flexibiliteit in huisvestingsprojecten om in te spelen op veranderingen en onverwachte gebeurtenissen zoals de coronacrisis.
Betrokkenheid van stakeholders: Een goede samenwerking en duidelijke communicatie met stakeholders zijn cruciaal voor het succes van een project. Input van stakeholders wordt gewaardeerd, maar het is belangrijk om hun rol en invloed vooraf duidelijk af te spreken.
Actief risicomanagement: Het is essentieel om onzekerheden en risico’s vanaf het begin van een project openlijk te bespreken en realistische verwachtingen te scheppen voor alle betrokkenen. Besef dat je niet alle risico’s kunt “uitrekenen” of vermijden.
Luister naar de volledige Aflevering
Luister naar de volledige podcastaflevering via je je favoriete podcaststreamingsdienst o.a. Spotify, Apple Podcast, Podimo, Youtube of via onze website – zie de link hieronder (evt. via externe link).
Link naar podcastafleveringen >>
Boek Gratis Een Expert Opinion Sessie en bespreek u projectvragen
Instituut voor Samenwerking speelt een actieve rol in het ondersteunen en faciliteren van projectpartners uit verschillende sectoren rondom de bovengenoemde vraagstukken. Met Expert Opinions bieden we projectexperts een vraagbaak waar ze 1-op-1 in gesprek kunnen gaan met andere projectexperts uit onze community. Dit stelt hen in staat snel antwoorden en inzichten te krijgen op allerhande vragen over samenwerking. Onze community bestaat uit een diverse groep professionals met uitgebreide ervaring en expertise op terreinen als: marktconsultatie en participatie, teamsamenstelling, de goede projectstart, contracteren (op partnerschap), conflicthantering, projectmonitoring incl. bijsturing/evaluatie.
Door gebruik te maken van Expert Opinion kunnen projectexperts hun voordeel halen uit deze rijke bron van kennis en inzichten, waardoor ze hun projecten effectiever kunnen ontwerpen, realiseren en exploiteren.
Wil je gebruikmaken van onze vraagbaak Expert Opinion en direct in contact komen met experts uit onze community? Neem voor meer informatie contact op via secretariaat@samenwerk.ing of klik op deze link voor informatieaanvraag >>