Voorbeelden van wat PPS Netwerk Nederland in 2023 heeft gedaan en bereikt? Bekijk deze wrap up!
Aan het eind van 2023 vinden we het leuk om samen terug te blikken op een succesvol jaar, boordevol project-interventies, betekenisvolle activiteiten, kennisdeling en nieuwe partnerships. Via deze wrap up kun je de samenvatting van het afgelopen jaar bekijken, dus lees snel verder!
Projectondersteuning: samenwerking geregeld ter borging van projectresultaat!
Het is voor diverse opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw en ICT soms nog steeds een verrassing dat PPS Netwerk Nederland bij uiteenlopende (dus veel meer dan PPS-achtige) projecten optreedt als procesbegeleider. Kenmerk is dat we bij die projecten de interne en externe samenwerkingen inrichten door o.a. steeds de vraag te stellen wat over en weer eigenlijk de bedoeling is (of was). Voorbeelden hiervan zijn: het inrichten van multi-opdrachtgeverschap inclusief mandaat voor projectteams bij verduurzamingsopgaven, het uitwerken van nieuwe operating modellen (in feite ook samenwerkingsmodellen!) bij digitale transformaties, voor opdrachtgevers teams inrichten en ’in 1x de goede start’ organiseren, conflicten oplossen als onafhankelijke mediator, interne en externe projectcommunicatie verzorgen, talloze dialogen organiseren die ertoe deden, omdat het geen ‘rituele dansjes’ werden, en nog veel meer.
Gemiddeld werden onze intervisies beoordeeld met een 9,1!
Wat ons als helpt, is dat wij erkenning hebben als onafhankelijk autoriteit (en de overtuiging dat een goede samenwerking uiteindelijk voor alle betrokkenen het beste resultaat oplevert) en inzichten en methodes laten stoelen op wetenschappelijke inzichten. Dit laatste o.a. vanuit ons voorzitterschap van het executive MBA-programma op Nyenrode over samenwerken, maar ook via een PhD-traject aan Tilburg University, faculteit organisatiewetenschappen. Techniek faalt eigenlijk nooit, wel de interactie tussen mensen/teams. Projectsucces (binnen- en tussen organisaties) loopt altijd langs de samenwerkings-as (met vertaling in cultuur, vertrouwen, transparantie, houding, gedrag, etc.). Die ‘zachte factoren hard inzetten’ en concreet maken via handelingsinstrumentarium maakt projecten beter en voorspelbaarder. Met onze jarenlange ervaring helpen wij organisaties bij hun projecten en zorgen wij ervoor dat het wiel niet iedere keer opnieuw uitgevonden hoeft te worden.
Intervisies
Van ‘het voorkomen en effectief managen van conflicten bij complexe projecten’, tot ‘twee-fasen aanbestedingen in de praktijk’ en alles er tussenin: ook in 2023 hebben we weer een hele serie intervisies en opleidingen georganiseerd. Online of fysiek, vaak bij De Baak te Driebergen, maar ook op andere locaties door heel Nederland. Gemiddeld werden onze intervisies dit jaar beoordeeld met een 9,1! Via deze evenementen leert men niet alleen van docenten, maar ook vooral van elkaar als praktijkmensen. Dankzij de feedback van deelnemers voegen we continu nieuwe, actuele onderwerpen toe. Ook in 2024 staan weer een heleboel leerzame intervisies op de planning, dus houdt onze nieuwsbrieven, website en LinkedIn-pagina in de gaten!
Seminars
Naast intervisies en opleidingen, hebben we in 2023 ook weer een aantal seminars georganiseerd, op spectaculaire locaties! Zo waren we in oktober op Schiphol, waar het seminar ‘Samenwerken in beheer & onderhoud’ werd afgesloten met een rondleiding langs de cockpit simulatoren en de flight safety trainingslocaties voor vliegpersoneel: een locatie die normaalgesproken niet toegankelijk is voor grote groepen externen! Bovendien zullen begin 2024 rondetafelsessies worden georganiseerd, die voortborduren op dit seminar. Mail events@ppsnetwerk.nl voor meer informatie.
Podcast
PPS Netwerk Nederland en Instituut voor Samenwerking zijn een podcast gestart! Luisterend naar deze podcast leer je hoe anderen dealen met issues rond het organiseren en uitvoeren van complexe projecten in de bouw en ICT. Niets over theoretische GOTIK- of Gantt modellen, maar concrete ervaringslessen over projectleiderschap en samenwerking in dynamische omgevingen: de plek waar kennis en ervaringen worden gedeeld en wetenschap en praktijk samenkomen! Luister nu alvast de trailer op Spotify via deze link >> en abonneer om geen aflevering te missen!
Tilburg University Promotieonderzoek
Directeur Mami Veza is promovendus aan de Tilburg University, faculteit organisatiewetenschappen. Haar onderzoek richt zich op de uitdagingen en successen op het gebied van samenwerking bij complexe projecten en ze bestudeert de rol van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Voor haar onderzoek heeft Mami regelmatig gesprekken met professionals uit diverse functies en sectoren, waaronder de bouw, zorg, ICT, verduurzaming, infrastructuur en mobiliteit. Via PPS Netwerk Nederland deelt ze de inzichten die ze heeft opgedaan in verschillende artikelen, te lezen op onze website. Zie de links hieronder:
- Wendbaarheid en vertrouwen bevorderen: klik hier >>
- Prefabwoningen kansloos zonder samenwerking: Klik hier >>
- Burgerparticipatie: een uitdaging vol kansen: Klik hier >>
- Transparantie is dé crux voor projectgunning: Klik hier >>
- Vakmanschap in de bouw: een toekomstvisie: Klik hier >>
- Verzoeken Tot Wijziging vaak paardenmiddel: Klik hier >>
In-house opleidingen
Wist je dat PPS Netwerk Nederland ook in-house sessies van haar opleidingen organiseert? Zo ontwikkelen wij regelmatig maatprogramma’s voor gemeenten, overheidsinstellingen, bouwbedrijven en andere organisaties. De voordelen van deze sessies zijn onder andere dat de interne samenwerking wordt verbeteren en extra kennis wordt vergaard, aangezien meerdere collega’s samen een sessie volgen. Daarnaast scheelt het reistijd en zijn de kosten per deelnemer lager.
PPS Netwerk Nederland en Instituut voor Samenwerking zijn een podcast gestart!
E-learning
Op verzoek van Project Management Bureaus en opdrachtgevers/opdrachtnemers in de bouw hebben wij voor hun projectprofessionals een e-learning programma gemaakt waarmee zij hun kennis en vaardigheden eenvoudig up-to-date kunnen houden. Door capaciteitstekort zijn teamleden veelal overbelast en is er daardoor geen ruimte voor cruciale (bij)scholings- en ontwikkelactiviteiten. We begrijpen dat het vinden van geschikt personeel en het zorgen voor voldoende scholing essentiële onderdelen zijn van het oplossen van dit probleem. Om projectteams beter uit de verf te laten komen, reiken wij met deze E-learning een handelsinstrumentarium aan. Dit programma bestaat uit 25 relevante onderwerpen als ‘hoe houd ik projectgrip’; ‘hoe breng ik overtuigend mijn punten in zonder formele macht’; ‘hoe oefen ik procesinvloed uit’; etc. Zie voor alle 25 onderwerpen de afbeelding. Het doel is de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers verder vorm te geven. De korte en bondige combinaties van video’s voor achtergrondverduidelijking, animaties voor praktijksituaties en podcasts voor verdieping, zijn overal en altijd beschikbaar (in het OV, in de auto, thuis, op kantoor, etc.), waardoor er geen reis- en verblijfkosten zijn, en de modules kunnen meerdere keren worden gevolgd, waardoor herhalingstrainingen en updates efficiënt kunnen worden uitgevoerd. De modules zijn bovendien gebaseerd op onze intervisies, het Nyenrode MBA P+P en het promotieonderzoek bij Tilburg University.
Meer informatie
- Voor vragen of opmerkingen omtrent projectondersteuning, mail info@ppsnetwerk.nl.
- Voor vragen of opmerkingen omtrent intervisies, seminars en in-house opleidingen, mail events@ppsnetwerk.nl.
- Voor vragen, opmerkingen en ideeën omtrent de podcast, mail podcast@instituutvoorsamenwerking.nl.
- Voor vragen en opmerkingen omtrent het promotieonderzoek, mail mamiveza@ppsnetwerk.nl.
- Voor vragen en opmerkingen omtrent de E-learning modules, mail info@ppsnetwerk.nl