In gesprek met Emile Spek, Directeur Gebieds- en Campusontwikkeling bij het Universitair Medisch Centrum Amsterdam.
De complexiteit van een ziekenhuis als organisaties stoelt o.a. de vele interne en externe stakeholders. Bouwen aan een toekomstbestendig ziekenhuis betekent samen met alle stakeholders vooruitblikken naar de toekomst om te komen tot een haalbaar strategisch plan. Hoe zorg je ervoor dat alle betrokken partijen goed geïnformeerd en betrokken blijven bij de opgave? Welke rol speelt flexibiliteit in deze complexe projectomgeving en hoe kom je tot een balans tussen beperkte middelen en hoge projectverwachtingen?
Deze vragen (en meer) staan centraal in deze aflevering van Instituut voor Samenwerking – De Podcast. We gaan in gesprek met Emile Spek, Algemeen Directeur Vastgoed en Techniek bij het Universitair Medisch Centrum Amsterdam (*). Emile deelt zijn visie op hoe te dealen met dynamiek in de complexiteit van ziekenhuizen als organisaties, met vele interne en externe stakeholders.
Emile Spek: “Ziekenhuizen zijn echt hoog complexe technisch geavanceerde organisaties. Mensen realiseren zich dat vaak niet, want het beeld van de witte jas en de zorg overheerst nog steeds. In onze samenwerking met opleidingsinstituten – we werken veel samen met mbo’s, hbo’s en universiteiten – merken we dat, als we spreken over complexe dynamieken, er vaak gedacht wordt aan industrieën met complexe en moderne techniek. Wanneer men vervolgens een ziekenhuis ziet, hoor je vaak: “Ik wist niet dat er zóveel technische complexiteit in zat.” Zodra men dat ziet, begrijpt men hoe interessant een ziekenhuis is projectomgeving.
Een ziekenhuis of zorgorganisatie is enerzijds een maatschappelijke organisatie met een sterke drijfveer, maar anderzijds ook een hoogtechnologische omgeving. Dit maakt het een bijzonder boeiende plek om te werken. Technici die graag onderdeel uitmaken van een organisatie, voelen zich hier enorm thuis. We merken dit overigens ook bij enkele van onze bouwpartners; zij hebben speciale ziekenhuisdivisies, -afdelingen of -teams opgezet om zich specifiek op deze sector te richten.”
Het UMC Amsterdam, een fusie van AMC en VUMC, is een organisatie met ruim 19.000 medewerkers en een jaarlijks budget van 2,2 miljard euro. Voor de komende tien jaar is er ruim een miljard euro gereserveerd voor (ver)nieuwbouw, groot onderhoud en energietransitie. Samen met Emile Spek duiken we in de uitdagingen van projectmanagement, het belang van flexibiliteit en het zorgvuldig omgaan met de wensen en eisen van interne en externe stakeholders, van bouwers tot medici. We bespreken ook de rol van digitalisering en de verschuiving in technische domeinen.
Emile Spek: “Het Amsterdam UMC investeert in duurzame bouw en energietransitie. Flexibele en minder starre bouwplannen zijn noodzakelijk om aan toekomstige zorgbehoeften te voldoen.”
Take-ways:
- Flexibiliteit en wendbaarheid: inzicht in hoe Amsterdam UMC zich aanpast aan veranderende omstandigheden met flexibele bouw- en onderhoudsplannen, met een focus op.
- Stakeholdermanagement: het belang van “een goed gesprek” om wensen van stakeholders samen te laten vallen met een weerbarstige praktijk.
- Duurzaamheid en toekomstbestendigheid: waarom een budget van ruim een miljard euro wordt ingezet voor nieuwbouw en energietransitie.
(*) Ten tijde van de opname van deze podcastaflevering was Emile Spek Algemeen Directeur Vastgoed en Techniek. Vanaf 1 november 2024 is hij Directeur Gebieds- en Campusontwikkeling bij het Amsterdam UMC.
Luister naar de volledige Aflevering
Luister naar de volledige podcastaflevering via je je favoriete podcaststreamingsdienst o.a. Spotify, Apple Podcast, Podimo, Youtube of via onze website – zie de link hieronder (evt. via externe link).
Link naar podcastafleveringen >>
Boek Gratis Een Expert Opinion Sessie en bespreek uw projectvragen
Instituut voor Samenwerking speelt een actieve rol in het ondersteunen en faciliteren van projectpartners uit verschillende sectoren rondom de bovengenoemde vraagstukken. Met Expert Opinions bieden we projectexperts een vraagbaak waar ze 1-op-1 in gesprek kunnen gaan met andere projectexperts uit onze community. Dit stelt hen in staat snel antwoorden en inzichten te krijgen op allerhande vragen over samenwerking. Onze community bestaat uit een diverse groep professionals met uitgebreide ervaring en expertise op terreinen als: marktconsultatie en participatie, teamsamenstelling, de goede projectstart, contracteren (op partnerschap), conflicthantering, projectmonitoring incl. bijsturing/evaluatie.
Door gebruik te maken van Expert Opinion kunnen projectexperts hun voordeel halen uit deze rijke bron van kennis en inzichten, waardoor ze hun projecten effectiever kunnen ontwerpen, realiseren en exploiteren.
Wil je gebruikmaken van onze vraagbaak Expert Opinion en direct in contact komen met experts uit onze community? Neem voor meer informatie contact op via secretariaat@samenwerk.ing of klik op deze link voor informatieaanvraag >>