PPS Netwerk Nederland

 

Workshop: Versneld en budgetneutraal verduurzamen van bestaand onderwijsvastgoed: in 5 stappen naar een haalbaar project – 18 april 2018 Stichting Leerrijk!, Waalwijk

Veel verouderde onderwijsgebouwen hebben een flinke duurzaamheidsimpuls nodig. Onderwijsinstellingen staan hierbij voor de uitdaging om het energieverbruik en de CO2 uitstoot van deze gebouwen terug te dringen via (het implementeren van) energiebesparende maatregelen en installaties die duurzame energie opwekken. Duurzaamheid wordt echter nog vaak (ten onrechte) gezien als een initiatief waarbij grote financiële investeringen nodig zijn. Maar er zijn nu zelfs routes om kostenneutraal energie te besparen. Zero Budget Sustainability (ZBS) is bijvoorbeeld een instrument die onderwijsinstellingen inzetten om het bestaande energie- exploitatiebudget te transformeren naar werkkapitaal zodat leveranciers de energiebesparende en opwekkende maatregelen kostenneutraal kunnen implementeren.

In de praktijk levert bovenstaande aanpak niet alleen een energiezuinig en energie-neutraal onderwijsgebouw op maar ook een verlaging van het ziekteverzuim bij werknemers en een vergroting van de leerprestaties van leerlingen. Dus door het investeren in een duurzaam gebouw krijg je als onderwijsinstelling deze ‘bijvangst’ er dus gratis bij.

Maar hoe organiseer je als onderwijsinstelling duurzaam onderwijsvastgoed? Waar begin je en wat zijn de te nemen stappen? Het ontbreken van budget en een robuuste integrale businesscase met focus op TCO (Total Cost of Ownership) zijn de meest voorkomende redenen om geen of onvoldoende echt duurzame maatregelen te nemen.

PPS Netwerk Nederland organiseert op 18 april 2018 (14.00-17.00) bij Stichting PO Leerrijk! (Waalwijk) i.s.m. Stichting Leerrijk, BNG Bank en Facilicom een strategie-sessie (gratis voor onderwijsbestuurders en directeuren huisvesting van onderwijsinstellingen) waar wij inzichtelijk maken hoe u in vijf stappen uw duurzaamheidsambities concreet kunt vertalen in een succesvolle opgave en waar de grootste kansen liggen voor uw eigen gebouw(en).

Klik hier voor het programma en aanmelding

PPS potentie van uw project?
Vraag een Quick Scan aan!

PPS Kennisbank
Registreer u nu

Op de hoogte blijven?
Aanmelden nieuwsbrief

PPS potentie van uw infra project?
PPS4infra