PPS Netwerk Nederland

 

'Mobility as a Service' (MaaS): geen kwestie van techniek en geld maar van juiste rolinvulling

Nederlandse steden en wegen worden steeds drukker en de vraag naar toekomstbestendige oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken neemt hierdoor toe. Mobility as a Service (MaaS) is binnen al deze ontwikkelingen een veelgehoorde term. Binnen het MaaS-concept worden alle mogelijke vormen van vervoer gecombineerd en het is daarmee, in andere woorden, een marktplaats voor mobiliteit. Via deze marktplaats voor mobiliteit kan men de beste vervoersoplossing kiezen en betalen om van A naar B te komen. Of dit nu met een taxi, openbaar vervoer, een huurauto of deelfiets is. Van zakelijke ritten, een weekendje weg, tot je dagelijkse woon-werkverkeer. MaaS zorgt voor de slimste oplossing voor elke reis.

Volgens Marieke Kassenberg (Strateeg Mobiliteit, Provincie Gelderland) en Arjen van Weert (Adviseur Movares en verbonden als onderzoeker aan HAN Hogeschool) is de grootste uitdaging voor overheid en markt om in een dynamische omgeving met kruisende belangen goed met elkaar samen te werken. “De discussie gaat helaas nog te veel over apps, investeringen en voertuigen. Maar technologie en geld is echter niet de moeilijkheid, wel hoe we dit gezamenlijk gaan organiseren en wie welke rol hierbij invult om dit concreet handen en voeten te geven”, aldus Kassenberg en van Weert.

Op 21 juni (14.00-17.00, HAN, Nijmegen) organiseert PPS Netwerk Nederland i.s.m. Provincie Gelderland, Movares, CMS en HAN een strategie-sessie waar we ingaan op:

- de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid
- waar kansen en geen kansen liggen voor MaaS 
- hoe overheden mobiliteitsvraagstukken ‘as a service’ het beste in de markt kunnen zetten
- welke samenwerkingsvormen of modellen het beste passen
- welke rol overheid en markt moeten innemen om MaaS zo goed mogelijk te organiseren
- hoe maak je tijdsbestendige afspraken met je samenwerkingspartners

Deze strategie-sessie is gratis voor o.a. bestuurders en directeuren van gemeenten en provincies die zich bezighouden met mobiliteitsvraagstukken, infrastructuur en stedelijke bereikbaarheid. Klik hier voor het programma en aanmelding.

PPS Netwerk Nederland, 15 juni 2018

PPS potentie van uw project? Vraag een Quick Scan aan!