PPS Netwerk Nederland

 

DBMO-contract getekend voor nieuwbouw Stadskantoor en renovatie Raadhuis Gemeente Heerlen

Op 9 mei jl. is het DBFM-contract ondertekend voor het nieuwe stadskantoor en de renovatie van het monumentale Raadhuis in de Gemeente Heerlen. Het consortium bestaande uit Bouwbedrijven Jongen, Mecanoo Architecten, ABT, Dijkoraad en Homij Technische Installaties hebben de opdracht verworven. Het consortium is verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en het beheer (DBMO). Adviesbureau OPPS heeft naast het verzorgen van de dialoogtrainingen, de vraagspecificaties, het financiële model en het contract (conform UAV-GC 2005, aangevuld met een Dienstverleningsovereenkomst) voor dit project opgesteld. Het nieuwe stadskantoor van Heerlen moet in de zomer van 2020 klaar zijn

Het Ontwerp
In het ontwerp vormt het karakteristieke Raadhuis van Peutz uit 1942 een uitgebalanceerde compositie met het elegante, nieuwe Stadskantoor. De gebouwen stralen samen een klassieke, tijdloze rust uit en liggen als yin en yang in een nieuw heuvellandschap, dat verwijst naar de schoonheid van het Zuid-Limburgse landschap. Door slim gebruik te maken van de topografie zijn een aantal functies van het compacte Stadskantoor onder het maaiveld geplaatst. Hier ligt ook de transparante entree – aan de Geleenstraat – die het Stadskantoor en het Raadhuis met elkaar verbindt.

De Dialoog
Math Feijen, directeur OPPS: “Wij zijn bijzonder trots op dit project en het uiteindelijke resultaat. Het was intensief, het was spannend en het was transparant. Een bewijs dat de dialoog kan leiden tot een geweldig resultaat. Felicitaties aan de winnaar, een meer dan verdiende schouderklop voor de twee andere consortia die zich tot het einde volledig hebben ingezet. Én natuurlijk petje af voor de Gemeente Heerlen en in het bijzonder wethouder Nico Aarts, die het heeft aangedurfd voor een sleutelproject van de gebaande paden af te wijken.”

Onderzoek: Hoe kom je als gemeente of provincie tot de beste aanbesteding-strategie voor eigen huisvestingsopgaven?
Veel gemeenten en provincies streven naar meer centrale en duurzame eigen huisvesting. Het vraagstuk hierbij is hoe (duurzaamheid)ambities kunnen worden vertaald in een haalbaar en tijdsbestendig plan. PPS Netwerk Nederland doet op dit moment daarom onderzoek naar welke aanbestedings-strategie het beste past bij de opgave en de eigen organisatie.

We kijken daarbij niet alleen naar gemeenten en provincies die plannen maken maar ook hoe ze daarbij omgaan met de politieke opinie, huidige marktomstandigheden, aanbestedingsissues (bijv. positie MKB), etc. Dit onderzoek beoogt een stappenplan op te leveren dat het proces en de afwegingen inzichtelijk maakt. 

Bent u als gemeente of provincie op dit moment zelf bezig met renovatie of nieuwbouw van uw stadskantoor en wilt u op de hoogte worden gesteld van dit onderzoek en weten wat de geleerde lessen zijn van andere gemeenten zoals Heerlen, stuurt u dan een email naar laura.vellekoop@ppsnetwerk.nl o.v.v. Onderzoek Aanbestedings-strategie huisvestingsopgaven. 

PPS Netwerk Nederland, 15 mei 2018

PPS potentie van uw project? Vraag een Quick Scan aan!