PPS Netwerk Nederland

 

DBFMO Gemeentehuis Westland officieel geopend

Op 27 september 2017 is het nieuwe gemeentehuis geopend in het bijzijn van o.a. directeur Piet van Hoeven van consortium De Groene Schakel en burgemeester Sjaak van der Tak. De gemeente heeft een Design, Build, Maintain, Finance en Operate (DBFMO)-contract getekend voor de duur van 25 jaar met consortium De Groene Schakel.

Het consortium bestaat uit de VolkerWessels ondernemingen Boele & van Eesteren, HOMIJ Technische Installaties en PCH Dienstengroep. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Westlandse bedrijven die deel uitmaken van het consortium zijn Priva, Schwagermann en Elektravon.

Duurzaam
De nieuwe gebouwen hebben honderden zonnepanelen en een duurzame klimaatinstallatie met een PCM-buffer (warmte- en koudeopslag), waardoor ze CO2-neutraal zijn. Het gemeentehuis aan de Verdilaan biedt onderdak aan de publieksbalie, het historisch archief, de raadzaal en 130 werkplekken en heeft een oppervlakte van 5.280 m². Het kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad heeft 397 werkplekken op een oppervlakte van 5.660 m². Beide panden hebben gevels die geheel van glas zijn.

Integrale aanbesteding
In december 2012 nam de gemeenteraad van Westland het besluit om in Naaldwijk een gemeentehuis aan de Verdilaan en een kantoorgebouw aan de Laan van de Glazen Stad te bouwen. Een klein jaar later, in oktober 2013, werd besloten hiervoor een DBFMO-aanbesteding uit te voeren. De keuze voor DBFMO houdt in dat in één aanbesteding het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening (catering, beveiliging en schoonmaak) worden uitbesteed aan één partij en niet, zoals bij een traditionele aanbesteding, aan meerdere afzonderlijke partijen. In augustus 2015 werd de opdracht om het nieuwe gemeentehuis te bouwen gegund aan consortium De Groene Schakel. De locaties van de oude gemeentekantoren in Naaldwijk, Monster, ’s-Gravenzande en Wateringen worden herontwikkeld.

PPS Netwerk Nederland, 27 september 2017

PPS potentie van uw project? Vraag een Quick Scan aan!