PPS Netwerk Nederland

 

Parkeergarage Lammermarkt Leiden

Projectomschrijving

Voldoende parkeergelegenheid en een goede bereikbaarheid zijn belangrijk voor een stad. Omdat de gemeente Leiden te maken heeft met een historisch en autoluw centrum worden er twee parkeergarages gerealiseerd onder de Lammermarkt met 525 parkeerplaatsen. De gemeente kiest nadrukkelijk voor een DBM-contract om samen met de markt meer kwaliteit, uitstraling en functionaliteit te realiseren t.o.v. een traditioneel bouwcontract.

Design, Build & Maintain
Onder de Lammermarkt worden de parkeerplaatsen gerealiseerd in een maar liefst 22 meter diepe parkeergarage. In het DBM-contractvorm wordt zowel ontwerp, de bouw als het onderhoud door een consortium uitgevoerd.

In samenwerking met de combinatie Dura Vermeer - BESIX heeft JHK Architecten het ontwerp gemaakt voor de parkeergarage onder de Lammermarkt. In het ontwerp komen functionaliteit en bouwwijze op een mooie manier samen. Bouwen in een monumentale binnenstad vraagt namelijk om extra aandacht voor de omgeving. De cilindrische vorm van de garage vormt niet alleen de basis voor een gebruiksvriendelijke parkeergarage, de compactheid van het volume minimaliseert ook de overlast richting de monumentale bebouwing eromheen.

Om die overlast verder zoveel mogelijk te beperken is er gebruik gemaakt van verschillende omgevingsvriendelijke bouwtechnieken zoals het trillingsarm drukken van damwanden, het boren van ankers en het aanbrengen van betonnen diepwanden. Die 1,2 meter dikke diepwanden gaan tot een diepte van circa 30 meter. Met een diameter van circa 60 meter is er uiteindelijk in totaal ruim 60.000 kubieke meter grond ontgraven.

Door de Leidse grachten is een persleiding aangelegd over een lengte van vijf kilometer. De grond is via deze persleiding afgevoerd naar een gronddepot buiten de stad waar het zand weer hergebruikt wordt. Dat scheelde zo’n 2500 heen- en terugritten van vrachtwagens door de Leidse binnenstad.

Opdrachtgever

Gemeente Leiden

Opdrachtnemer

Dura Vermeer - BESIX i.s.m. JHK Architecteb

Contractvorm

DBM (Design-Build-Maintain)