PPS Netwerk Nederland

 

Nieuwbouw Zwembad Katwijk

Projectnaam

Nieuwbouw zwembad Katwijk

Omschrijving

Katwijk krijgt een nieuw zwembad dat helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. Het nieuwe zwembad vervangt Aquamar en komt op de plek waar nu de ligweide en het buitenbad zijn. U kunt tijdens de bouw van het nieuwe zwembad wel zwemmen in het binnenbad van Aquamar. Uiteindelijk wordt het zwembad nog aantrekkelijker voor sporters, inwoners en toeristen.

Volgens de planning gaat het nieuwe zwembad in 2018 open.

Aanleiding
Het bestaande zwembad is verouderd en voldoet niet meer aan de standaarden van deze tijd. Met een nieuw zwembad voldoen we aan de huidige wettelijke eisen en kunnen we weer jaren vooruit. Het nieuwe zwembad is geschikt voor zwemles, verenigingen en doelgroepen. Voor recreatief zwemmen is de accommodatie geschikt voor bewoners en toeristen.

Hoe ziet het nieuwe zwembad eruit?
Een wedstrijdbad van 35 × 25 meter. Dit bad voldoet aan de internationale wedstrijdmaten voor waterpolo en korte baan zwemmen. Een recreatiebad met glijbaan, whirlpool, warmtebassin, stoomcabine en zonnestudio. Een doelgroepenbad voor de zorgfunctie van het zwembad zoals bijvoorbeeld therapeutisch zwemmen. Een ligweide met een waterspeeltuin voor peuters en kleuters op het buitenterrein.

De kosten
De gemeenteraad heeft in oktober 2013 ingestemd met de bouw van een nieuw zwembad. De raad wil dat het college onderzoekt of het begrote budget voor de nieuwbouw omlaag kan. Dit is gedaan door een marktconsultatie: Bij verschillende bedrijven is nagevraagd hoe we het beste efficiënt kunnen bouwen voor een lage prijs. Ook is onderzocht hoe de bouw van het zwembad het beste kan worden aanbesteed. Uit dit onderzoek blijkt dat de kosten voor het zwembad lager zijn dan geraamd. Het budget wat nodig is voor de nieuwbouw is van € 17.3 miljoen verlaagd naar € 16.349 miljoen. Ook het verwachte exploitatietekort valt mee. Vanuit de Brede Structuur Investeringen (BSI) is een bedrag van € 4,6 miljoen nodig in plaats van de eerder berekende € 8,8 miljoen. De gemeenteraad heeft op 19 februari 2015 definitief ingestemd met het investeringsbudget.

Aanbesteding
De aanbesteding voor de bouw van het nieuwe zwembad is op 1 juli gestart met een zogenoemd Design, Build en Maintain contract. Dit betekent dat het bedrijf dat de aanbesteding wint, het zwembad ontwerpt, bouwt en onderhoudt. Het Programma van Eisen, dat in overleg met de gebruikersgroep is opgesteld, is de basis voor het ontwerp van het zwembad.

Opdrachtgever

Gemeente Katwijk

Opdrachtnemer

n.n.b.
De exploitant is Sportbedrijf Katwijk

Contractvorm

DBM

Planning

Op woensdag 1 juli 2015 startte de aanbesteding voor het nieuwe zwembad. Eind 2015 weet de gemeente welke aannemer dit zwembad gaat bouwen.