PPS Netwerk Nederland

 

Zwembad De IJsselslag, Zutphen

 Zwembad De IJsselslag, Zutphen
Projectnaam

Zwembad De IJsselslag, Zutphen

Omschrijving

Koperen icoon
Gelegen op een terp en ‘zwevend’ boven zijn transparante plint duikt zwembad IJsselslag op langs de N348 in Zutphen. Met zijn markante koperkleurige kap manifesteert het nieuwe gebouw zich nu al als een icoon in zijn omgeving.

Zwembad IJsselslag is een project van de gemeente Zutphen. Het ontwerp, de bouw en het 15-jarig onderhoud en energiebeheer van het zwembad zijn in handen van Vaessen Algemeen Bouwbedrijf; een takenpakket dat deze specialist in maatschappelijk vastgoed op het lijf geschreven is. Commercieel manager Jeroen Geurts: “Ons specialisme in onder andere zwembaden en scholen komt tot uiting in onze technische knowhow, maar ook in onze kennis van overheidsprocessen en de specifieke bouwprocessen. We hebben een eigen architecten- en ingenieursbureau, maar werken ook regelmatig samen met externe partijen.”

Slimme oplossingen
“De ontwikkeling en realisatie van zwembad IJsselslag vraagt om slimme oplossingen op bouwkundig en installatietechnisch gebied”, vervolgt Geurts. “Om de total cost of ownership van het zwembad de komende vijftien jaar laag te houden, passen we hoogwaardige dak- en gevelisolatie toe, evenals een slim installatieconcept, veel prefab en duurzame materialen. Met het oog op de exploitatie hebben we ook nagedacht over duidelijke loop- en zichtlijnen. Hoe overzichtelijker de ruimten, des te minder medewerkers je nodig hebt om toezicht te houden.”

Markant jasje
Het zwembad biedt ruimte aan een wedstrijdbad, een doelgroepenbad, een peuterbad, kleedruimten, een horecagedeelte en dienstruimten. Slangen + Koenis Architecten hulde deze functies in een duurzaam, markant jasje. De glazen plint met daarboven de blinkende, koperkleurige kap geven dit zwembad een duidelijke positie langs de provinciale weg. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat het gebouw anderhalve meter boven het maaiveld is getild. Geurts: “In het gebouw komt overal LED-verlichting en een BaOpt-ventilatiesysteem zorgt voor een prettig binnenklimaat. Verder komt er een systeem dat regenwater opvangt, voor het verversen en aanvullen van het zwembadwater.” Om alle disciplines naadloos op elkaar te laten aansluiten en om de planning en logistiek in goede banen te leiden, is het project gemodelleerd in BIM.

Prefab betonnen basis
In mei 2014 startte Vaessen met bouwen. “De basis van het complex bestaat uit prefab betonnen kelderwanden en zwembadbakken”, legt Geurts uit. “Hiermee bespaarden we veel tijd en kosten, die we elders op kwalitatieve wijze konden inzetten. Op die betonnen basis brachten we de systeemvloer aan met daarop de staalconstructie. De transparante plint is uitgevoerd in aluminium vliesgevels met tripleglas, de buitengevel is voorzien van beplating in een kopertint. Aan de binnenzijde worden de gevels en plafonds afgewerkt met een houten lattensysteem. Dit zorgt voor een prettige akoestiek en een hoogwaardige, warme uitstraling.”

Afbouw
Vaessen heeft het gebouw inmiddels wind- en waterdicht en is, met nog enkele maanden te gaan, bezig met de afbouwwerkzaamheden en installaties. “Vooral het tegelzetten is een nauwkeurig en tijdrovend werk”, zegt Geurts, “maar we liggen op schema. Vanuit de lean-gedachte kijken we goed naar het proces en schuiven we de werkzaamheden slim in elkaar. De externe partners waar we mee werken, gaan efficiënt in deze werkwijze mee.”

Opdrachtgever

Gemeente Zutphen

Opdrachtnemer

Vaessen Algemeen Bouwbedrijf

Contractwaarde

€ 6.400.000

Contractvorm

DBM

Contractduur

15 Jaar

Welke partijen deden mee in de aanbesteding

Slangen + Koenis architecten

Oplevering

Opening: 13 juli 2015