PPS Netwerk Nederland

 

Eurojust

Eurojust
Projectnaam

Eurojust

Omschrijving

De nieuwbouw van Eurojust is gepland aan de Johan de Wittlaan in het kerngebied van de Internationale Zone in Den Haag. Het aanbieden van een geschikte vestigingslocatie voor organisaties zoals Eurojust is onderdeel van het kabinetsbeleid en past in de ontwikkeling van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht.

Stand van zaken
Mecanoo-Haskoning is gekozen om het definitieve ontwerp te maken voor de nieuwe huisvesting van Eurojust. In augustus 2013 is het project Europees aanbesteed. Het Rijk heeft op 14 juli 2014 de opdracht voor de bouw en onderhoud van de nieuwe huisvesting van de internationale organisatie Eurojust gegund aan Heijmans Utiliteit BV.

Bouwhandeling huisvesting Eurojust
Op donderdag 19 maart 2015 gaf de president van Eurojust, mevrouw Michèle Coninsx op symbolische wijze het startsein voor de realisatie van de nieuwe huisvesting in Den Haag. Zij plaatste een capsule in het fundament van het gebouw met daarin een belofte aan het project van alle vijf de projectpartners, namelijk het ministerie van Veiligheid en Justitie, de gemeente Den Haag, Heijmans, Eurojust en het Rijksvastgoedbedrijf. Gedurende de levensduur herbergt het gebouw nu de positieve energie van de oprichters. Eind 2016 is de bouw afgerond, waarna Eurojust zijn intrek neemt in het pand. De komende 15 tot 20 jaar is dit het centrum van waaruit Eurojust zich inzet tegen grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme.

Projectorganisatie
Mecanoo-Haskoning is het integrale ontwerpteam dat het definitieve ontwerp voor de nieuwe huisvesting heeft gemaakt. Hun ontwerpvisie sluit het beste aan op de volgende aspecten in relatie tot de nieuwbouwlocatie van Eurojust: architectonische kwaliteit, stedenbouwkundige integratie en landschappelijk ontwerp, functionaliteit en programma van eisen, onderhoud en duurzaamheid en geïntegreerd ontwerpproces. De nieuwbouw Eurojust behaalt een BREEAM kwalificatie van 3 sterren (Very Good), met een score van 55,89%.

Opdrachtgever

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Nederland treedt als gastland op voor Eurojust. Het Rijksvastgoedbedrijf voert de opdracht uit voor het ministerie.

Opdrachtnemer

Heijmans Utiliteit BV

Contractwaarde

De netto contante waarde van het contract is € 105 miljoen.

Contractduur

Het Build en Maintain contract loopt 15 jaar met een optie tot 5 jaar verlenging.

Contractvorm

DM

Welke partijen deden mee in de aanbesteding

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, de gemeente Den Haag, Heijmans, Eurojust en het Rijksvastgoedbedrijf.

Oplevering

Planning
2014: start bouw
2016: oplevering