PPS Netwerk Nederland

 

N31 (Wâldwei)

N31 (Wâldwei)
Projectnaam N31 (Wâldwei) 
Omschrijving

Op drie verschillende trajecten van de N31 in Friesland werkt Rijkswaterstaat aan de doorstroming en de verkeersveiligheid. Eén van deze trajecten is rijksweg 31, lokaal de Wâldwei genoemd. Het deel van de Wâldwei tussen Nijega (bij Drachten) en Hemriksein ( Leeuwarden) is één van de weinige rijkswegen in ons land die nog niet verdubbeld was, waardoor verscheidene (dodelijke) ongevallen ontstonden. Als oplossing voor bovenstaande problematiek heeft Rijkswaterstaat gekozen voor o.a. de verdubbeling van de weg tussen Nijega en Hemriksein. Ook moest de Fonejachtbrug worden verhoogd/ vernieuwd en een aquaduct worden gebouwd. Het beheer en onderhoud van de bestaande weg en nieuwe weg is gedurende de gehele contractduur aan de markt overgelaten.

Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd tussen 2004 en 2008. Tot december 2022 is Bouwcombinatie Wâldwei bovendien verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud van een traject van de N31 van in totaal 22 kilometer lang. Bouw, beheer en onderhoud vonden en vinden plaats op basis van een DBFM-contract.

Opdrachtnemer

 Bouwcombinatie Waldwei.com
Ballast Nedam Infra BV, BAM PPP en Dura Vermeer Groep NV

Opdrachtgever Rijkswaterstaat
Architect Ir. Vegter
Contractwaarde € 135 miljoen
Contractduur 15 jaar DBFM contract
Welke partijen deden mee in de Europese aanbesteding? o.a. Bouwcombinatie waldwei.com
Oplevering december 2007
Bouwcominatie Wâldwei.com Een DBFM-contract vereist bovenal cultuurverandering aan beide zijden: de opdrachtgever meer op hoofdlijnen en op afstand, terwijl de opdrachtnemer meer proactief is en meer gericht op dienstverlening; in dit geval beschikbaarheid voor weggebruikers. Beide partijen zijn meer gericht op partnership, openheid en transparantie.
Opmerkingen De verdubbeling van de N31 is aanbesteed door middel van PPS in een zogenoemd Design, Build, Finance, Maintain contract (DBFM). Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat deze contractvorm in de praktijk brengt.
Het ontwerp en de bouw van de N31 zijn binnen het budget gebleven en zijn 4 maanden eerder gereed dan gepland. Berekeningen voor het gunnen van het contract geven een meerwaarde van 20% aan (afgezien van verschillen in marktprijzen).
Websites(s)

www.waldwei.com
www.rijkswaterstaat.nl
www.bam.nl
www.bamppp.com
www.duravermeer.nl
www.dvro.nl
www.ballast-nedam.nl
www.bnconcessies.eu

Voor het dubbel video-interview met de projectmanagers van de Wâldwei klikt u hier