PPS Netwerk Nederland

 

Herhuisvesting Rechtbank Amsterdam

Projectnaam

Herhuisvesting Rechtbank Amsterdam

Omschrijving

De Rijksgebouwendienst is sinds 1999 met de Rechtbank Amsterdam in gesprek over de (her)huisvesting. Het huidige Parnascomplex, een aaneenschakeling van diverse gebouwen, kan niet zodanig verbouwd worden dat een optimale, efficiƫnte nieuwe huisvesting ontstaat.
In 2010 heeft het Rijk tot herhuisvesting van de rechtbank Amsterdam op de Zuidas besloten. Er zijn diverse stedenbouwkundige onderzoeken gedaan. Daarbij zijn, naast de huidige locatie, ook vier andere locaties in Amsterdam onderzocht.

Omvang
De totale oppervlakte van het nieuwbouwdeel [gebouw G] van de rechtbank (zittingzalen, rc/verhoorgebied en voorzieningen) bedraagt circa 5.300 m2 bruto vloeroppervlakte.

De capaciteit van de tijdelijke parkeervoorziening bedraagt ca. 180 plaatsen [waarschijnlijk in een 3-laags gestapelde voorziening]

De totale oppervlakte van de definitieve rechtbank bedraagt ca. 52.000 m2 bruto vloeroppervlak waarvan ongeveer 9.000 m2 parkeren.

Locatie
Medio 2010 is het Rijk akkoord gegaan met de herhuisvesting op de huidige locatie.

Opdrachtgever

Opdrachtgever van het project is de Raad voor de rechtspraak. De Rijksgebouwendienst treedt op als aanbestedende dienst. Gebruiker is Rechtbank Amsterdam.

Opdrachtnemer

Consortium NACH: Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, BiUM, Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen. Het samenwerkingsverband is uitgebreid met Heijmans en Facilicom.

Oplevering

De oplevering zal naar verwachting in 2020 plaatsvinden

Opmerkingen

De indicatieve planning voor de aanbesteding en realisatie van de tijdelijke rechtbank en de definitieve rechtbank is als volgt:

vooraankondiging definitieve: 4e week april 2014

aankondiging tijdelijke rechtbank: 3e week april 2014 - definitieve rechtbank: mei 2014:

aanmelding tijdelijke rechtbank: 10 juni 2014 - definitieve rechtbank: 1 september 2014

Dinsdag 24 oktober 2017 is de bouw gestart

Website(s)

Klik hier voor meer informatie